Blog
Verschil tussen kwetsbaarheid en zwakte.
Kent u het misverstand tussen kwetsbaarheid en zwakte?
Als u denkt dat een artikel met bovenstaande kop voor watjes of slechts voor vrouwen is bedoeld hoop ik dat u de moed heeft om verder te lezen.
Kwetsbaarheid is voor velen een ongrijpbaar iets. Het is vooral iets wat we associëren met een oncomfortabel gevoel waar mee je groot risico loopt dat je kop eraf gehakt wordt. Niet alleen op je werk of in relaties, maar in iedere groep waarin je als mens een belang voelt om “erbij” te horen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er één belangrijke factor is die bepalend is en dat is schaamte. De hoge eisen en verwachtingen die wij elkaar in de huidige maatschappij opleggen maken van schaamte een epidemie. Schaamte is een vorm waarin we negatieve lading uiten, niet over ons gedrag, maar om wie we zijn als mens. In de schaamte zit ons eigen oordeel, een gevoel van falen. “Jij bent toch niet goed genoeg” of “wie denk jij wel niet dat je bent”. Het spreekt ons aan op onze emoties die gepaard gaan met bestaansrecht, erbij horen, er mogen zijn. Schaamte is sterk verbonden met verslavingen, depressies, geweld, pesten, suïcide en eetstoornissen.
Schaamte is de grootste vijand om je kwetsbaar op te stellen. Vanuit de schaamte interpreteren we kwetsbaarheid als “zwakte”, een grote misvatting!
Wanneer we blijven geloven dat deze twee het zelfde zijn, vormt het een opstakel om werkelijk verbonden te leven. Het heeft een negatieve invloed op ons ZIJN. We zullen onbewust veel weerstand inzetten om niet in contact te hoeven treden met anderen.
De enige manier om los te komen van schaamte is bewust te worden wat het doet met onze betrokkenheid in relaties, hoe we onze kinderen opvoeden, ons werk, hoe we elkaar bekijken, hoe we leiding geven aan onze organisaties en bedrijven. Schaamte moeten we met emphatie te lijf gaan!
Wat kwetsbaarheid werkelijk is, is je openstellen, toe durven geven wat je raakt, de ander toestaan bij jou naar binnen te kijken. Kwetsbaarheid is ook toe kunnen geven als je er naast zit, fout bent. Kwetsbaarheid is verantwoording nemen, zonder oordeel. Kwetsbaarheid is pure moed!
Zwakte is het tegendeel van dit alles. In wezen één grote vlucht en ontkenning van wie we werkelijk in de kern zijn.
Kwetsbaarheid en leiderschap lijken elkaar niet te dulden, terwijl de grootste inspirators en leiders van deze wereld zich juist krachtig en onsterfelijk maakte door zich kwetsbaar op te stellen.
Welke rol we in de maatschappij, een organisatie of familie ook vervullen, we blijven in de eerste plaats mens. Welke mens is alwetend? Toch lijken onze leiderschapskwaliteiten in deze tijd grenzeloos te moeten zijn met als gevolg dat wanneer we het niet meer weten we met ons ego verzanden in oeverloos geklets, zoekend naar een escape of erger nog, wijzen we onze ondergeschikte met harde hand op hun plaats.
Ook in het bedrijfsleven kan kwetsbaarheid de verbindende factor zijn waarmee je een team om de tafel krijgt en ieder zijn verantwoordelijkheid in het eindresultaat durft te nemen. Innovatie, creativiteit en verandering. Het gaat allemaal over het creëren van iets nieuws. Niets is zo kwetsbaar als iets nieuws in de wereld zetten, niet wetende hoe het ontvangen wordt door die ander.
Kwetsbaarheid is een weg om te verbinden…
Weerstand in al zijn vermommingen
Delen met je naasten dat je aan jouw persoonlijke ontwikkeling werkt kan gemengde reacties geven. Men kan met een open hart naar je kijken en je zonder oordeel jou pad laten lopen, ondersteunend op afstand. Deze mensen zijn de moeite waard om je mee te omringen. Zij zullen je eerder energie schenken als iets van je nodig hebben.
Helaas zijn er altijd mensen die dit gebied onzin en verloren moeite vinden. Richt je liever op iets positiefs, ga lekker shoppen of een avond goed stappen, wordt je ook blij van!
Deze mensen kunnen zelf verstrikt zitten in een oppervlakkigere laag. Ze overleven in plaats van het leven beleven. Angst en afgeslotenheid heeft de overhand in hun diepere lagen van het leven met als masker desinteresse.
Voeden met stilte
In de afgelopen 20 jaar heeft de informatiestroom een enorme impact op ons maatschappelijk leven gehad. Door internet, mobile telefonie en tal van mediasnufjes zijn we zelden afgesloten of onbereikbaar voor deze constante informatiewaterval. Het gevolg hiervan is dat we de neiging hebben om vervreemd te raken van rust. Een rustig moment zonder input geeft een soort stressreactie en afkickverschijnselen dienen zich aan in de vorm van lectuur, dwangmatig email checken en sms of social media contact
In wezen is dit niet meer dan opvullen van de tijd met prikkels van buiten. Hierdoor hou je in stand dat jou spanningsboog constant strak blijft staan. Overspanning in de vorm van een stressuitbarsting of een burn out is dichterbij dan je denkt!